Este vorba de cîteva reguli elementare, de bun simț, legate de disciplina și comportamentul în kendo - parte integrantă din spiritul acestei arte marțiale.
Respectul în dojo
- Respectă dojo-ul: la intrarea şi ieșirea din dojo fiecare practicant se opreste şi salută sala de antrenament. Antrenamentul se desfășoară desculţ, pe podeaua spălată în prealabil. Vizitatorii au o zonă, special delimitată, de unde pot urmări în linişte fiecare antrenament.
- Respectă sensei-ul: pe toata durata uceniciei salută-ţi sensei-ul sau instructorul şi acordă-i cel mai mare respect. Fii atent, ascultă-l şi răspunde-i prompt. Nu te aşeaza şi nu-ţi scoate echipamentul înaintea celor mai mare în grad ca tine.
- Respectă-ți colegii: salută-i corespunzător şi acordă-le tot respectul. În timpul antrenamentului străduieşte-te să fii un partener cît mai bun şi încearcă să înveţi cît mai multe de la fiecare dintre ei.
- Respectă-ți sabia: pentru un samurai katana este cel mai de preţ obiect, iar pentru un practicant de kendo shinai-ul şi bokken (bokuto)-ul sînt la fel de importante. Asigură-te că nu le laşi la întîmplare prin dojo sau acasă, că nu le sprijini de perete cu vîrful în jos şi că tot timpul sînt așezate astfel încît să fie inofensive pentru ceilalţi.
- Nu te atinge de nici o piesă de echipament care nu-ţi aparţine fără a cere în prealabil permisiunea proprietarului.
- Evită să calci peste shinai-ul și / sau bokken-ul tău sau al colegilor tăi.
- Respectă tradiţia: nu trata cu uşurinţă şi nu lua în derîdere aspectele tradiţionale ale kendo-ului. Încearcă să înţelegi și apoi să aplici regulile, nu le urma orbește, doar pentru că așa îți spune cineva.
- Nu te lasa distras de alte gînduri sau obiecte în timpul antrenamentului, nu discuta inutil cu ceilalţi colegi. Încearcă să profiţi la maxim de fiecare antrenament.
Modul de desfășurare al antrenamentului
- Cînd te aşezi în poziţia de seiza pune întîi genunchiul stîng jos şi apoi pe cel drept. Cînd te ridici din seiza ridică genunchiul cel drept primul urmat de stîngul. Nu te folosi de mîini pentru nici una din acţiuni.
- Cînd eşti în seiza și auzi comanda ”kote men o tsuke” ai grijă să iţi pui kote-urile şi men-ul înaintea instructorului. Cînd auzi comanda ”kote men o tore” asteaptă ca instructorul să-şi dea jos kote-urile şi men-ul înaintea ta. Dacă te mişti încet toată lumea va trebui să te aştepte pe tine.
- Dacă în timpul antrenamentului doreşti să-ţi scoţi kote-urile sau men-ul, din diverse motive, cere mai întîi permisiunea antrenorului.
- Nu călca sau lovi niciodată shiai-ul, kote-ul sau men-ul colegilor atunci cînd eşti în poziţia seiza - ele trebui tratate cu cel mai mare respect. Nu atinge niciodată părţi din bogu sau din echipamentul colegilor decît dacă eşti rugat să o faci.
- Salută-ţi întotdeauna cu respect adversarul înainte sau după o competiţie keiko sau shiai. Mai mult, se consideră a face parte din conduită să i te adresezi tare și clar cu ”onegaishimasu” în timpul salutului de început şi cu ”arigato gozaimashita” pentru salutul final.
- Dacă armura se dezleagă sau se lărgește ridică mîna dreaptă pentru a semnaliza că ai nevoie să te opreşti, fă un osame-to, îndreaptă-te apoi spre un loc retras sau apropiat de ieșire (ca să nu incomodezi colegii care se antrenează), leagă-ţi din nou bogu şi revino apoi în formaţie, nu înainte de a face un ritsu rei (salut din picioare). E important ca în timpul acestei operaţii să nu provoci neplăceri.
Ținuta în timpul antrenamentului
- Îndepărtează tot ce trebuie (bijuterii sau alte obiecte personale) care te pot răni sau îți pot răni colegii, prinde-ți părul lung înainte de a începe antrenamentul.
- Echipamentul trebuie tratat cu cea mai mare grijă: spală des keikogi-ul (este indicat să ai cel puțin două bucăți) și hakama - de preferabil în apă rece pentru a evita cutele excesibe, decolorarea sau distrugerea prematură a materialelor.
- Orice urmă de transpirație trebuie ștearșă repede din interiorul men-ului sau kote-urilor la sfîrşitul fiecărei sesiuni. Între antrenamente echipamentul trebuie deschis și păstrat într-un loc uscat și aerisit.
- Dacă tendoanele, mușchii sau alte părți ale corpului încep să te doară în timpul antrenamentului oprește pînă durerea trece și totul revine la normal. Încearcă să determini cauzele cu ajutorul colegilor mai experimentați.
Dacă foloseşti echipamentul clubului încearcă să ajungi în sală cu suficient timp înainte de antremanet pentru a-l scoate şi pregăti.
Dacă ajungi în sală după ce antrenamentul a început încălzeşte-te individual pe margine şi, de îndată ce eşti pregătit, alătură-te celorlalţi, nu înainte de a cere permisiunea antrenorului.