Japonia

Semnificația kendo-ului

Clubul Sportiv „Ronin-do” Oradea a apărut în anul 2005 prin intenţia unui grup de persoane dornice să practice kendo. Unii au plecat, au venit alţii, clubul însă a rămas. Au rămas şi cei dornici să practice kendo pînă la capăt. Dacă doreşti să ni te alături, contactează-ne.

Vă invităm să vizitaţi această pagină ca să vă faceţi o idee despre noi, despre kendo şi despre practica lui.

Semnificaţia Kendo-ului

Conceptul Kendo-ului este de a disciplina caracterul uman prin aplicarea principiilor sabiei Katana (sabia japoneză). Scopul practicii Kendo este:

A forma mintea si corpul,

A cultiva un spirit viguros,

şi printr-un antrenament corect şi strict,

A urmări îmbunătăţirea în arta Kendo-ului;

A preţui politeţea dintre oameni şi onoarea;

A se asocia cu alţii cu sinceritate,

şi de a urmări întotdeauna educarea de sine.

Astfel va putea cineva să îşi iubească ţara şi societatea,

A contribui la dezvoltarea culturii, şi

A promova pacea şi prosperitatea printre toti oamenii.

Ce înseamnă Kendo?

În limba japoneză Ken înseamnă sabie, iar Do înseamna cale. Se poate deduce uşor că Kendo înseamnă Calea Sabiei.

Ce este Kendo?

Kendo este scrima japoneză derivată din străvechea artă a samurailor, elita armatei Japoniei medievale. Folosind o imitaţie de sabie realizată din şipci de bambus şi purtînd o armură special creată pentru a-i proteja, un practicant kendo se luptă cu un oponent conform unor modalităţi de a înscrie puncte şi reguli prestabilite.

Kendo este o modalitate excelentă de antrenament pentru disciplina mentală şi fizică.

Ce este Iaido?

Iaido este practica tehnicilor cu sabia folosind o serie de mişcări de tăiere şi împungere în mişcarea şi scoaterea din teacă a lamei. Aceste mişcări sînt realizate împotriva unui oponent imaginar şi necesită o mare concentrare.

Conceptul Kendo a fost stabilit de către All Japan Kendo Federation în 1975. Misiunea All-Japan Kendo Federation sună aşa: „Conceptul Kendo-ului este de a disciplina caracterul uman prin aplicarea principiilor Katanei.” Încă de la început fiecare trebuie să practice kendo obosind corpul şi dezvoltînd controlul mentă pentru a stăpîni tehnicile simple. Practica de kendo poate începe la orice vîrstă, fragedă sau înaintată, sau chiar cu handicapuri fizice severe. Voinţa de a continua practica regulată este elementul esenţiă în a învăţa Kendo. Kendo este practicat pentru dezvoltarea caracterului prin manipularea sabiei într-o manieră cît mai cămă în condiţii de tensiune mare. Îndemînarea fizică este mai puţin importantă decît a face totul cu întreg spiritul chiar şi atunci cînd nu există nici o speranţă de a cîştiga. Esenţa kendo-ului este atingerea cămului mentă, spirituă şi fizic echilibrat, de aici apărînd populara frază din kendo: „ki-ken-tai no icchi”. În practică spiritul (ki), sabia (ken) şi corpul (tai) trebuie să se mişte şi să acţioneze ca un întreg.

Pentru a executa o lovitură de succes e nevoie de:

Ki – trebuie să vezi ţinta (locul de pe corpul adversarului pe care doreşti să îl atingi), să conştientizezi care îţi sînt şansele disponibile şi metoda cea mai bună de a tăia. Deseori practicanţii riscă totul pe o singură lovitură, ceea ce se manifestă în kiai, strigătul care are ca punct de pornire măruntaiele practicantului.

Ken – mişcarea sabiei pe măsură ce se ridică şi coboară spre ţintă trebuie să fie coordonată cu precizie cu voinţa practicantului şi mişcarea corpului spre ţintă.

Tai – corpul trebuie să urmeze voinţa practicantului şi mişcarea shinai-ului pe măsură ce acesta atinge ţinta (mai multe detăii se pot găsi la secţiunea „kendo modern”). Toate acestea sînt acompaniate de o hotărîre plină de încredere în sine din partea practicantulu pentru a atinge obiectivul.

Related Articles

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button
linkedin sharing button
xing sharing button

Contact și antrenamente

Numărul de telefon de contact este 0743-539203, va răspunde Dan-Marius Sabău cu informații suplimentare.

Antrenamente de kendo se țin la liceul de artă, strada Menumorut numărul 33, Oradea, în fiecare marți și joi între orele 19 - 21.

Poze de grup