Japonia

Subiecte de examinare pentru kyu și explicații

Subiecte de examinare (cumulativ pentru fiecare grad și condițiile pentru gradele anterioare)

  • 6 kyu ≥10 keiko după înregistrare - reiho, ashi sabaki, denumirile părţilor shinaiului
  • 5 kyu ≥15 keiko după ce obţine 6 kyu - chakuso, suburi, denumirile părţilor uniformei
  • 4 kyu ≥20 keiko după ce obţine 5 kyu - kihon waza, denumiri bogu
  • 3 kyu ≥25 keiko după ce obţine 4 kyu - uchikomi, bokuto ni yoru kendo kihon-waza keiko-ho (1-4)
  • 2 kyu ≥30 keiko după ce obţine 2 kyu - kiri kaeshi, bokuto ni yoru kendo kihon-waza keiko-ho (1-9)

Reihō – Bowing Methods (礼法)

Termenul reihō poate fi uneori tradus ca ”etichetă”, ”respect” sau ”politețe”. Este un concept foarte important în cultura japoneză, inclusiv artele marțiale tradiționale. Nu e doar o ceremonie sau un ritual, chiar dacă unii ar putea spune că e act spiritual exotic sau religios fără semnificație (nu e cazul). În Japonia actul este considerat respect ancestral. Chiar dacă reihō poate fi tradus prin ”etichetă” acest termen nu-i descrie numeroasele conotații: din multe punte de vedere reihō este un cod de comportament care este aplicat în viața de zi cu zi în Japonia.

Cînd sînt practicate artele marțiale japoneze reihō este inclus în Genbukan, baza tuturor artelor marțiale japoneze indiferent de originile lor. Fără reihō artele marțiale n-ar fi altceva (și cu nimic mai bun) decît bătaia de pe străzi. În Genbukan există două scopuri ale reihō: primul este respectul adus tradiției, profesorului și celorlalți studenți. Apoi, al asigură un grad de siguranță, mai ales în timpul folosirii armelor. În Genbukan, ca și în majoritatea artelor marțiale, totul începe și se termină cu reihō.

Intrarea în Dōjō

Atunci cînd se intră în dōjō persoana trebuie să stea într-o postură naturală și face shizen rei (înclinarea în picioare) către cei prezenți spunînd una dintre expresiile următoare: ohayō gozaimasu (bună dimineața), konnichi wa (bună ziua), sau konban wa (bună seara). Dacă ești deja în dōjō se obișnuiește să te ridici și să-l saluți pe profesor cînd acesta sosește.

Intrarea și ieșitul din dojo

Înainte de intrarea în zona de antrenament persoana se întoarce spre kamidana (altarul din dōjō) și face salutul shizen rei. Atunci cînd te antrenezi în spațiu deschis te vei întorci cu fața spre nord și vei face salutul shizen rei.

Notă: dacă întîrzii la antrenament te vei pregăti repede pentru el. La intrarea în dōjō, vei păși imediat în lateral și vei face salutul shinzen rei.

Începutul și finalul fiecărui antrenament

Începutul și finalul fiecărui antrenament este marcat cu o aplecare formală din două părți: shinzen rei (înclinarea ce luare în considerare a tradiției) și shi rei (înclinare în fața profesorului).

1. Începutul: Seiretsu – formarea unei linii (整列)

La începutul ore instructorul va spune, "Dewa keiko wo hajimeru" (începem antrenamentul). Seniorul (senpei) va da comanda tuturor de așezare într-un rînd spunînd "Seiretsu!" Toți practicanții se vor așeza într-o linie în funcție de rang și apoi se vor așeza în poziția de seiza cu seniorul la capăt cu fața spre kamidana (dōjō shrine). Instructorul se va așeza în fața practicanților și se va așeza în seiza cu fața spre practicanți.

2. Mokusō – Meditația (黙想)

Senpei va da comanda pentru a face mokusō (termenul japonez pentru meditație – "a-și limpezi mintea"). Toți își vor pune mîinile în poală, cu palma stîngă în cea dreaptă și degetele mari atingîndu-se, și apoi își vor închide ochii aproape complet cu atenția îndreptată doar spre respirație, pentru a-și limpezi mintea. După un timp instructorul va opri meditația spunînd "Mokusō yame." Toți își deschid ochii și-și vor pune mîinile pe coapse.

3. Shi Rei – Înclinarea la profesor (師礼)

Instructorul se întoarce cu fața la clasă, senpei va da comanda de corectare a posturii și se înclină spre profesor spunînd "Shisei wo tadashite, Sensei ni rei!" Elevii se înclină la instructor în timp ce acesta se înclină la ei, cu toții spunînd "Onegai shimasu." (Vă rugăm să ne ajutați).

5. Finalul: Seiretsu – formarea unei linii (整列)

La finalul orei instructorul va spune "Keiko owari" (Antrenamentul s-a terminat). Seniorul (senpei) va da comanda tuturor de așezare într-un rînd spunînd "Seiretsu!" Toți practicanții se vor așeza într-o linie în funcție de rang și apoi se vor așeza în poziția de seiza cu seniorul la capăt cu fața spre kamidana (dōjō shrine). Instructorul se va așeza în fața practicanților și se va așeza în seiza cu fața spre practicanți.

6. Mokusō – Meditația (黙想)

Senpei va da comanda pentru a face mokusō (termenul japonez pentru meditație – "a-și limpezi mintea"). Toți își vor pune mîinile în poală, cu palma stîngă în cea dreaptă și degetele mari atingîndu-se, și apoi își vor închide ochii aproape complet cu atenția îndreptată doar spre respirație, pentru a-și limpezi mintea. După un timp instructorul va opri meditația spunînd "Mokusō yame." Toți își deschid ochii și-și vor pune mîinile pe coapse.

8. Shi Rei – Înclinarea în fața profesorului (師礼)

Instructorul se întoarce cu fața la clasă, senpei va da comanda de corectare a posturii și se înclină spre profesor spunînd "Shisei wo tadashite, Sensei ni rei!" Elevii se înclină la instructor în timp ce acesta se înclină la ei, cu toții spunînd "Arigatō gozaimashita" (Mulțumesc). Instructorul se înclină spre clasă spunînd "Gokurō samadeshita" (mulțumesc mult pentru eforturile voastre). Senpai va da comanda pentru ca elevii să se încline între ei spunînd "Sōgo ni rei". Toți vor se vor înclina spunînd "Arigatō gozaimashita".

La ieșirea din Dōjō

La ieșirea din the dōjō persoana trebuie să stea într-o postură naturală făcînd shizen rei (înclinarea în picioare) spunînd una din următoarele: oyasumi nasai (noapte bună) sau shitsurei shimasu (scuze că plec).

Deplasarea în Kendo este ashi-sabaki în japoneză.

În kendo există 5 ashi-sabaki: suri-ashi, okuri-ashi, tsugi-ashi, ayumi-ashi și hiraki-ashi.

  • Zenshin Kotai Okuri-ashi este deplasarea okuri-ashi în față și în spate. Zenshin înseamnă "mers înainte" iar kotai înseamnă "mers înapoi". Zenshin Kotai este o expresie folosită des la antrenamente.
  • Niho Zenshin Niho Kotai Okuri-ashi. Niho înseamnă doi pași: în acest exercițiu cînd auzi "Niho Zenshin Niho Kotai Okuri-ashi" înseamnă că se fac doi pași în față și doi pași în spate.
  • Shiho Ashi-sabaki. Shiho înseamnă patru direcții: Mae (înainte), Ato (înapoi), Migi (dreapta), Hidari (stînga). La această comandă deplasarea este de un pas înainte, un pas înapoi, un pas la dreapta și un pas la stînga.
  • Tsugi-ashi este ashi-sabaki avansat, de obicei se face doar cînd practicantul are cel puțin 1 dan (shodan).
  • Ayumi-ashi este similar unei plimbări obișnuite dar mișcarea se face prin alunecare (suri-ashi), nu prin pășit.
  • Hiraki-ashi înseamnă schimbarea direcției corpului prin pivotarea pe un picior.

Chakuso, modul în care-ți porți echipamentul

În Kendo unul dintre metodele prin care practicanții analizează puterea și priceperea oponentului este și prin cît de bine acesta își poartă echipamentu, iar asta e cunoscut ca chakuso. Este o parte importantă a etichetei din kendo: dacă bogu, gi și hakama nu sînt purtate cum trebuie practicantul va începe antrenamentul fiind în dezavantaj, va avea probleme în ce privește libertatea de mișcare și capacitatea de observa ce se întîmplă în jurul său. Aceste lucruri pot afecta progresul făcut.

Modul în care te prezinți în fața oponentului, ca și modul tău de gîndire, este foarte important. Dacă nu pari pregătit oponentul s-ar putea să creadă că ești slab.

Suburi este termenul folosit pentru încălzirea de dinainte de antrenament, de obicei cu serii de cîte 10 lovituri, deșo uneori sînt realizate serii de cîte 100 de lovituri (mai ales cu naname-suburi și shomen suburi). Suburi este folosit pentru a relaxa încheieturile mîinilor (naname suburi) și a mări ritmul cardiac (haya suburi). Cîteva tipuri obișnuite de suburi:

  • la katate-suburi (片手素振り) shinaiul se ține doar cu mîna stîngă (reponsabilă de forța loviturii)

  • haya-suburi (速素振り) este încălzirea rapidă în care tăierea se face pe înaintare în timp ce armarea (jodan kamae) se face pe retragere, iar picioarele alunecă pe podea. Uneori e denumită choyaku-men.

  • chōyaku-suburi (跳躍素振り) este încorporarea unei mișcări asemenea săriturii cu lovitura.

  • jōge-suburi (上下素振り) sînt loviturile în care armarea la spate aproape atinge corpul iar loviturile în față aproape ating podeaua.

  • naname-suburi (斜め素振り) sau sayu-suburi sînt loviturile alternative diagonale care taie de-a lungul torso oponentului începînd de la stînga acestuia (prima lovitură e întotdeauna de la stînga oponentului la dreapta, a doua e de la dreapta oponentului la stînga și tot așa).

  • shōmen-suburi (正面素振り) sînt loviturile la fruntea oponentului.

  • zenshin-kōtai-shōmen-suburi (前進後退正面素振り) sînt loviturile la fruntea oponentului începînd cu lovitura simultan cu deplasarea în față și apoi lovitura simultan cu lovitura în spate.

  • sayū-men-suburi (左右面素振り) sînt loviturile alternative la fruntea oponentului (în zona tîmplei) începînd cu partea stîngă a acestuia (apoi cu dreapta și tot așa).

Kihon waza

Kihon este un termen japonez care înseamnă baze sau fundamente iar waza înseamnă tehnică. În Kendo el este un set de mișcări repetate la aproape fiecare antrenament: Men, Kote, Dō. Poate fi realizat cu suriashi sau fumikomi.

Uchikomi Geiko este o combinație a tuturor loviturilor de bază, o metodă de a exersa loviturile mari continuu și corect Motodachi (cel care primește loviturile) va muta shinai-ul pentru a arăta zonele de lovit pentru cel care exersează.

Bokuto ni Yoru Kendo Kihon Waza Keikoho

Kirikaeshi (切り返し:きりかえし) înseamnă tăiere în mod repetat, este un exercițiu de kendo care combină practica de a ataca și de a primi lovituri și este menit să dezvolte fizic. putere, spirit și vigoare.

Related Articles

Distribuie acest URL pe media socială

"Cu capãtul arcurilor, trecînd,
rãzboinicii
mîngîie roua..."

Yosa Buson (1715-1783)

facebook sharing button
twitter sharing button
messenger sharing button
reddit sharing button
wordpress sharing button
whatsapp sharing button
tumblr sharing button
pinterest sharing button
blogger sharing button
linkedin sharing button
xing sharing button

Contact și antrenamente

Numărul de telefon de contact este 0743-539203, va răspunde Dan-Marius Sabău cu informații suplimentare.

Antrenamente de kendo se țin la liceul de artă, strada Menumorut numărul 33, Oradea, în fiecare marți și joi între orele 19 - 21.

Poze de grup